❝I will never regret you or say I wish I never met you, because once upon a time, you were exactly what I needed..❞

#azfamily
#muhammadazzakiirr


Wednesday, August 29, 2012

Resepi kek paling senang di dunia.

Hellllooo as salammmm.

Selamat hari raya-raya-raya!

Nak share resepi kek yang paling mudah di dunia. #ewah

Kek yang dulu mak selalu buat sempena raya harijadi dan sebagainya.

Kek turun temurun.

Requested by my cousin Honey.

Buat masa raya ke-3. Tak berapa open house lah rasanya hari-hari open house. 

Bahan-bahan;
300 gram gula
300 gram planta
6 biji telur
300 gram tepung gandum
1 sudu esen vanilla
Pewarna mengikut citarasa

Cara-cara;
  1. Gunakan mixer, pukul planta dan gula halus/aising hingga kembang.(kalau rasa nak kuruskan lengan sila gunakan tangan anda)
  2. Masukkan telur satu-persatu
  3. Masukkan tepung gandum
  4. Masukkan esen vanilla
  5. Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut berapa warna yang anda mahukan.
  6. Dan bakar atau masak pakai oven dalam 1/2 jam. Dah masak sila cucuk dengan lidi, jika tepung adunan masih melekat kat lidi tandannya tak masak lagi.
  7. Dah masak ranum silalah makan. makan panas2 pun sedap jugakkk.


 Disebabkan ada bahan terlebih maka kita tambah la kan mcm gini.
Asam bulat-bulat tu, dulu masa kecik-kecik kalau makan satu rasa mcm banyak je.
Sekarang ni dah sikit..ke saya yang makan banyak disebabkan benda tu terasa sikit?
Haha






Hasil kek kat pinggan bertingkat itewww!

Sekian.





Notakakiku :: 
1st time kot share resepi kat blog yang dah bertahun inew!

7 LEAVE YOUR COMMENT:

❤ AZ ❤

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

❤ Our First AZ ❤

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

❦ i'll follow u ❦

Google+ Followers